dinsdag 19 juli 2011

Sta eens stil bij wat je wil

Je tweede levenshelft, sta eens stil bij wat je wil !
Het gaat er niet om hoeveel jaren je aan je leven toevoegt , het gaat erom hoeveel leven je aan je jaren toevoegt

Werk is niet alleen een middel waarmee je geld verdient om na het  werken leuke dingen te gaan doen. Na je  60ste  of na je 65ste bijvoorbeeld. Of na 5uur . Dat is allemaal uitgesteld leven.
In werk zitten de mogelijkheden om je talenten te ontwikkelen of te tonen. In werk zit veel verbondenheid met de maatschappij , met de wereld. In werk zit de kans om bij ontwikkelingen betrokken te blijven. In werk zit structuur voor je leven van alledag. Werk is een sociale omgeving.
Werk gaat niet alleen maar om succes , werk gaat ook om geluk en om inspiratie.
Er komt een nieuwe generatie aan die door wil werken.
Hoewel sommigen door hun lijf of door hun geheugen zich bewust worden dat er dingen zijn die minder worden geldt dat voor veel andere dingen niet. Je ervaring wordt groter en je wijsheid. En het vermogen om belangrijk van onbelangrijk te onderscheiden. Er ontstaat vrijheid. Je ambitie wordt anders dan toen je begin 40 was.
Met die vrijheid kun je aan het werk gaan om je leven de vorm te geven die past bij wat de tweede levenshelft je te bieden heeft.
 Dat vraagt wel om regelmatig stil te staan bij een aantal vragen. Je even terug te trekken uit het gejakker en al die informatie en de jacht op succes om eens echt te kijken wat nu belangrijk voor je is.
Vorm geven aan de tweede helft van je leven vraagt ook om wat afstand te nemen van de manier waarop je het in de eerste helft deed.
Voor de een is die overgang naar de tweede levenshelft duidelijk en heftig , door een ingrijpende gebeurtenis. Geen sprake van onduidelijkheid: er moet nu iets gebeuren.
Voor de ander is het een sluipend proces, een vraag die zeurt , zolang, dat je genoeg van je zelf krijgt en er een soort van ongrijpbare ongerustheid optreedt

Wanneer begint die tweede helft is een vraag die ogenblikkelijk opduikt.
Als je bang bent dat je je gaat vervelen. Als je gedachten bezig zijn met de noodzaak van onderhoud aan jezelf te moeten plegen om bij te blijven. Als je merkt dat het begrip eindigheid een rol gaat spelen in je denken over de toekomst. Als je je afvraagt wat is mijn plek en mijn bijdrage nu op deze leeftijd in mijn organisatie

Wij denken dat nadenken over, stilstaan bij je tweede levenshelft net zoiets is als een APK voor je auto.
 Een onderhoudsbeurt waarna je weer met zekerheid of met een soepel draaiende motor de weg op kunt.
De generaties die nu met die fase te maken krijgen zijn pioniers . Hun ouders (vaders meestal) gleden rustig aan het ouder worden in . Daarin was duidelijk wat je wel en niet deed ..
De generaties die er nu voor staan zijn opgegroeid met het besef dat je je eigen leven kunt vorm geven en dat je nog lang actief en productief kunt blijven en dat je veel keuzes hebt. Maar hoe die koersbepaling te pakken te krijgen en met wie daarover van gedachten te wisselen ligt niet zo voor de hand. Het zijn ook geen beslissingen die je zomaar ineens neemt . Het zijn vaak overwegingen die een rijpingstijd nodig hebben .
Toen je dertig of begin veertig was waren de prioriteiten duidelijk en ook goed vergelijkbaar met wat anderen deden. Maar nu is het uiterst persoonlijk en heel gedifferentieerd. En zo hoort het ook, je hebt niet voor niks lang geleefd , veel ervaring opgedaan , je bent niet zomaar iemand . En je gooit ook niet zomaar weg wat je verworven hebt. Ambities op hetzelfde peil of juist meer de nadruk op de kwaliteit van de combinatie tussen werk en privé leven. Een levensloopbaan kent meer fasen dan alleen een eerste en een tweede helft. Na elke fase komt de vraag “what’s next?” In de woelige tijden van nu is het belangrijk om even stil te staan bij die vraag.
 De wisselwerking en het gesprek met leeftijdsgenoten speelt daarbij een belangrijke rol want de vanzelfsprekendheden staan ter discussie. Soms volgt een besluit om vooral door te gaan maar dan op heel andere gronden. Soms ga je met dezelfde kennis en inzichten een heel andere richting in. Vaak wordt het je duidelijk waarom je iets los moet laten om iets nieuws vast te kunnen pakken. In de overgang naar een volgende fase biedt de Baak de mogelijkheid om te leren , te reflecteren en stappen te zetten om de toekomst te verkennen. Voor de een betekent dat het leren van nieuwe vaardigheden voor een andere rol . Voor de ander is aan de orde het overboord gooien van ballast en investeren in sterke punten die er al waren. Soms komt het tot een herschikking van werk en privé.
 Maar een ding is duidelijk het helpt om even stil te staan om je te beraden op je koers voor de komende tijd.
De Baak heeft daar een aantal programmaas en werkvormen voor om dat te ondersteunen en te stimuleren.


Durf te dromen over een wenkend perspectief
Zet eens wat stappen om de toekomst  te onderzoeken
Kijk eens met andere ogen naar je biografie
Het gaat er niet om hoeveel jaren je aan je leven toevoegt . het gaat erom hoeveel leven je aan je jaren toevoegt

1 opmerking:

  1. Dit artikel heeft me even aan het denken gezet. Zorg dat je gelukkig bent in de tijd die je hebt. Het is waar. Zelf ben ik loopbaancoach en ik vertel mijn cliënten altijd hetzelfde: zorg dat je gelukkig bent met je werk. Ik schrijf zelf ook af en toe artikelen voor mijn site http://gortcoaching.nl/ Mijn complimenten voor uw artikel en blog!

    BeantwoordenVerwijderen